Europly    
 

  VANERI
  KOIVUVANERI
  FILMIVANERI
  HAVUPUUVANERI
  HDF - levy
  MDF- levy
  OSB- levy
  KUITULEVY
  LIIMALEVY
  LASTULEVY
  MELAMIINIPINTAISET LEVYT
 
  NYT VARASTOSSA
 
 
 
 

 

 

OSB - LEVY

Oriented Strand Board

OSB-levy (oriented strand board) on suurlastulevy, jossa lastut on suunnattu levyn pituussuuntaan. Levy on kehitetty Pohjois-Amerikassa, ja sen tuotanto kasvaa nopeasti Euroopassa. Suomessa ei ole OSB-levytuotantoa. OSB-levy kilpailee käyttökohteissa ja hinnassa havuvanerin kanssa.

OSB on kolmikerroslevy, joka on liimattu syynsuunnaltaan pitkistä (10–15 cm) ja ohuista (0,7 mm) puulastuista eli strandeista. Strandien leveys vaihtelee 5 – 30 mm välillä.

Pitkät lastut suunnataan siten, että ylä- ja alapinnan lastut ovat syynsuunnaltaan samaan suuntaan ja keskikerroksen lastut poikittain pintakerrokseen syynsuuntaan nähden.

Näin levystä muodostuu rakenteeltaan vaneria muistuttava, ristiinliimattu rakenne. Lastujen ristiinliimaus vähentää levyn kosteuselämistä ja antaa pintakerrosten strandien suunnassa hyvän taivutuslujuuden.

Levy on Pohjois-Amerikassa korvannut havuvaneria varsinkin talonrakennuksessa. OSB liimataan säänkestävällä liimalla, joten levyn kastumisesta rakennusaikana sateessa ei ole suurempaa haittaa.

Raaka-aineena käytetään usein puulajeja, jotka ovat edullisia, esim. haapaa ja havupuita. Vaikka nämä ovat lujuudeltaan heikkoja, puristetaan levy liimausvaiheessa hyvin korkealla paineella ja lämmön avulla kasaan, jolloin lopputuloksena on luja levy.

Levyä valmistetaan suuria määriä USA:ssa, mutta joitakin tehtaita on aloittanut toimintansa myös Euroopassa.

Sen ulkonäkö on varsin erikoinen, mutta sillä ei ole merkitystä rakennuskäytössä, jolloin se jää piiloon katto-, välipohja- ja seinäraketeissa. Toisaalta erikoisen ulkonäkönsä vuoksi sitä on alettu jättää  myös näkyviin, esim. messuosastojen seinärakenteissa.
 

Ominaisuudet ja käyttö

OSB on kosteutta kestävä puurakentamisen peruslevy. Kosteus saattaa kuitenkin turvottaa levyn reunaosia ellei reunaa ole suojattu valmistuksen yhteydessä esim. vaharuiskutuksella. Voimakkaasti puristettu puu turpoaa reunoiltaan helposti ja toisaalta kosteus ei korkean tiheyden vuoksi pääse  haihtumaan pois, jos sitä on levyyn imeytynyt.

Edullisen hintansa ja lujuutensa vuoksi sitä käytetään USA:ssa suuria määriä puurakentamisessa käytettävien teollisesti valmistettujen puupalkkien uumalevynä. Muita merkittäviä kohteita ovat mm. pakkaukset ja erilaiset tilapäisrakennelmat.

Levyn pintaa ei tavallisesti ole hiottu eikä levyn paksuutta ole kalibroitu tarkaksi. Pintaan on sen sijaan tavallisesti leimattu levyn lujuuden kannalta oikea käyttösuunta ja vaadittavat hyväksymismerkinnät sen lujuudesta. 

Paksuus : 6, 8, 9, 10, 11, 12, 15, 18, 22, 24 mm

Levykoko : 1250x2500 mm

OSB levyjä toimitetaan myös erikoistarkoituksiin hiottuna tai pinnoitettuna.

 

 
© 2007 - 2013    Europly OÜ
P.O. Box 344 Tallinn 10503, ESTONIA   tel + 372 6311 551   e-mail: posti@vaneri.eu
web : www.vaneri.eu ja  www.europlywood.com